Styrking av nordisk kapasitet til å bekjempe kriminell bruk av Darknet

Publisert: 12/05/2017

OSLO, Norge: Omtrent 20 deltakere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige deltar i en fem dager lang (8.-12. mai) opplæring organisert av INTERPOL i samarbeid med Politidirektorat og Digital Forensics Group ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) – Center for Cyber og Information Security (CCIS).

Opplæringen gir deltagerne en mulighet på å øve på scenarios som repliserer det virtuelle, kriminelle undergrunnsmiljøet som bruker Darknet for kriminell virksomhet. Opplæringen benytter et Dark Market Serious Game, der deltagerne spiller ulike roller (kjøpere, selgere, administratorer, utvekslingsoperatører og rettshåndhevelse), lærer om Tor-teknologi (The Onion router) og identifiserer potensielle veier for undersøkelse ved hjelp av en Torlab-infrastruktur.

Den praktisk innrettede opplæringen, som også dekker emner som handel, kryptering, Bitcoin og digitale valutaer, etterforskningsteknikker og juridiske utfordringer, støttes av eksperter fra Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) og SECOM Japan.

«Vi er meget glade for å ha tatt denne Darknet- og digital valuta-opplæringen til de nordiske landene, sa seniorrådgiver ved Politidirektoratet», Rune Fløisbonn. «Dette gir en svært relevant kompetanse til de nordiske landenes rettshåndhevende organer, og er et resultat av et sterkt og godt samarbeid mellom INTERPOL, NTNU Digital Forensics Group og Politihøgskolen.»

Opplæringen som ble arrangert ved Politihøgskolen er den fjerde i en serie, med tre tidligere øvelser holdt på INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) i Singapore og i Belgia.

«Denne opplæringen er et eksempel på hvordan INTERPOL samarbeider med medlemsland, private partnere og akademia for å bygge nasjonal rettshåndhevelse-kapasitet. Opplæingen gjør det mulig for representantene fra de nordiske politiorganisasjonene å utvikle ferdigheter via et unikt interaktivt læringsmiljø som vil hjelpe dem med å håndtere reelle scenarier», sier Trygve Aandstad, Digital Crime-offiser ved IGCI.

Kurset er en del av en global trene-treneren.-strategi for alle 190 INTERPOL-medlems-landene for å bygge og styrke kunnskap og ferdigheter knyttet til kriminell bruk av Darknet og digital valuta.